4 Kasım 2013 Pazartesi

her rüyanın tabiri yapılmalı mıdır?


Dinimiz İslâm'a göre rüyalar üç çeşittir ve her çeşidin de rüya tabiri yapılmamalıdır.

1- Salih (Rahmani) rüya,2- Şeytanî rüya,
3- Nefsani rüya: İnsanın yaşadığı veya etkilendiği olaylardan kaynaklanma sonucu görülen rüya.


Salih rüyalar, rüya tabirleri yapılması uygun olan, anlamlarını araştırabileceğimiz rüyalardır. Bu tarz rüya görmek herkese nasip olmamakla birlikte bazı insanlar bu konuda kısmetlidirler. Bu tür rüya gördüğünüzde rüya yorumları için buraya bakabilirsiniz. Bu rüyaları görebilen insanların nasiplerinin nedenlerini burada tartışmak bize düşmez, ancak onların gördükleri rüyaların anlamları vaki olacak olan şeyleri olmadan önce idrak etmekten ibarettir. Peygamber (sav) efendimiz salih rüyalarla ilgili şöyle buyurur: Müminlerin rüya nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür. Rahmanî rüyalar, ya doğrudan doğruya Allah tarafından veya melek vasıtasıyla kalbe yansıyan ve gaybî manaları taşıyan rüyalardır. Bizim asıl olarak üzerinde durmamız lazım gelen, ve rüya tabiri yapılabilecek olanlar Rahmanî rüyalardır. Bu tür rüyalara "sadık rüya" veya "salih rüya" da denilmektedir.


Şeytanî rüya insanı korkutup, üzüntüden üzüntüye sevk etmek için uyku halinde insanın kalbine verdiği sıkıntıdan ibarettir. Peygamber (sav) şöyle buyurur: Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.


Nefsanî rüya, ya geçmişe dair hatıraların, yaşadığı ve etkilendiği olayların veya kişinin çok istediği veya hayal ettiği şeylerin görülmesidir.  İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan bu rüyaları insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için hakkında rüya görür. Peygamber (sav) bir hadiste şöyle buyurur: Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya. 


Sonuç olarak rüyalar, salih; şeytani ve nefsani olabilirler. Bu sebeple gördüğümüz rüyanın hangi sınıfta olduğunu iyi belirlemek gerekir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder